SİRKE

Organik Sirke Nedir?

Asit ve şeker oranı yüksek alıç, çilek, üzüm, elma, vb. meyvelerin taze ya da kurutulmuş halleriyle (fermantasyon) mayalanma yöntemi kullanılarak üretilen gıda maddesine sirke denir. Burada önemli olan husus kullanılan meyvelerin organik tarım ile üretilmiş olmasıdır. Organik tarım ile elde edilen ürünlerde yetiştirme sürecinde ve sonrasında kesinlikle kimyasal işlemler uygulanmamaktadır. (ilaçlama, koruyucu katkı maddeleri, renklendirici, tatlandırıcı vb.) En eski yöntemlerle tamamen doğal bir süreçte üretilir. Yararlı mikroorganizma ve bakteri içerir. Ayrıca mutlaka organik olduğunu belgeleyen bir sertifikaya sahip olmalıdır.

Sirkenin Yararları Nelerdir?

Sağlık, güzellik, temizlik gibi pek çok alanda kullanılan sirkenin faydaları neredeyse saymakla bitmiyor. Çok iyi bir dezenfektan olan sirkeyi su ile karıştırıp sevdiklerinize zarar vermeden evinizi dezenfekte edebilir, sabahları bal ve limon ilave ettiğiniz bir bardak suya bir kaşık sirke ekleyerek güzel bir enerji içeceği hazırlayabilirsiniz. Ayrıca ağız gargarası olarak kullanabileceğiniz gibi yıpranmış saçları onarmak için de kullanabilirsiniz. Son durulama suyuna bir bardak sirke ilave etmeniz ve bunu haftada iki, üç defa saçlarınız onarılana kadar tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Organik sirkeyi su ile incelterek şahane bir tonik hazırlayabilirsiniz. Özellikle sivilceli ve yağlı ciltlerde çok faydalı olacaktır.

Zayıflamak isteyenler için de çok sağlıklı bir seçenek olan organik sirke vücutta yağ yakılmasını hızlandıran bir etkiye sahiptir. Bunun için özellikle organik elma sirkesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde yüksek ateşi düşürmek için çok iyi bir alternatiftir.

Kalp, damar sağlığı için bir tatlı kaşığı organik alıç sirkesi bir bardak su ile seyreltilip sabah akşam içilebilir. Karaciğer sağlığı için ise organik enginar sirkesi yine aynı şekilde hazırlanarak sabah akşam içilebilir. Kesinlikle unutulmamalıdır ki burada en önemli husus kullandığımız sirkenin ORGANİK olmasıdır. Çünkü organik olmayan sirkenin içerdiği yük asit oranı sağlığımıza ciddi zararlar verebilir.

Özellikle içinde bulunduğumuz şu zorlu pandemi sürecinde evinizden sirkeyi eksik etmemenizi tavsiye ederiz.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar